Lever 3 bevindt zich op de rug van de voet, in de holte die zich distaal van de kruising van het 1e met het 2e metatarsale bevindt.

 

Werking Lever 3:

Dit acupunctuurpunt heeft een sterke en brede werking. Het spreidt Lever Qi, onderwerpt Lever Yang en dooft Externe Wind uit. Het voedt Lever Xue en Lever Yin. Lever 3 klaart het hoofd en de ogen. Tevens reguleert het de menses en de Onderste Warmer in zijn geheel.

 

Gebruik:

Er zijn als je de lijst hierboven leest weinig aandoeningen te bedenken waarbij je Lever 3 niet kunt gebruiken. Het is dan ook een veelgebruikt punt onder acupuncturisten. In eerste instantie gebruik je het bij elk patroon waarbij Lever Qi stagnatie op de voorgrond staat. In veel gevallen is het een goed punt bij stress of spanningsgerelateerde klachten.

Het is onder andere te gebruiken bij vertex hoofdpijn, distensie gevoel of pijn van de laterale regio, visuele stoornissen, of keelpijn. Maar ook bij problemen met de menstruatie, urinaire problemen, of onderrugproblemen die uitstralen naar de onderbuik en knieën.

 

Extra informatie:

Lever 3 is tevens een Hemel Ster punt volgens Ma Dan-yang. Een Hemel Ster punt is één van de (volgens Ma Dan-Yang) 11 belangrijkste en meest gebruikte acupunctuurpunten van het lichaam. De andere Hemelsterpunten zijn: Long 7, Lever 4, Dikke Darm 11, Maag 36, Maag 44, Hart 5, Blaas 40, Blaas 57, Blaas 60, Galblaas 30 en Galblaas 34.

 

Soort punt:

Het is het Shu punt van de Lever meridiaan. Tevens is het het Aarde punt en Yuan punt van de meridiaan.

Lever 3 – LR 3 – Tàichong – De Machtige Straat
Getagd op:                                                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.