Diagnostiek in de Chinese GeneeskundeGiovanni Maciocia is misschien wel een van de beste docenten op het gebied van de Chinese Geneeskunde. Zijn boeken hebben allen een zeer goed opbouw, zijn compleet en duidelijk in de beschrijving. Zo ook Diagnostiek in de Chinese Geneeskunde.

Vooral in het begin van mijn carrière als acupuncturist heb ik dit boek veel gebruikt. Alle vormen van diagnostiek worden hier uitgebreid behandeld. En bij alles wat je vindt staat uitgebreid beschreven wat het betekend voor de Chinese diagnose. Als je net start is het aan te raden elke dag een paar bladzijden te lezen uit ‘Diagnostiek in de Chinese Geneeskunde’. Je ontwikkelt op die manier voortdurend je vaardigheden.

Maar ook een gevorderde acupuncturist kan nog veel leren uit dit boek. Doordat van elk symptoom beschreven staat welke achterliggende Chinese diagnose er bij past, is het een zeer compleet referentie-werk voor in de dagelijkse praktijk.

Ik geef dit boek een 9.

Bestel ‘Diagnostiek in de Chinese Geneeskunde’ via Bol.com.

 

Indeling ‘Diagnostiek in de Chinese Geneeskunde’

Het boek is als volgt opgebouwd:

 • Diagnostiek door observatie. Waar kijkje naar en vooral, wat zegt het je. Maciocia gaat in op de verschillende types die de Chinese Geneeskunde onderscheidt, de gelaatsdiagnostiek, de lichaamsbouw. Tot in detail worden de verschillende kenmerken beschreven. Alleen al het hoofdstuk over de diagnostiek van de neus beslaat 5 bladzijden.
 • Diagnostiek door ondervraging. Na een algemeen deel waarin beschreven wordt waar je op moet letten tijdens de anamnese, de valkuilen tijdens het afnemen van de anamnese en de manier van vragen stellen, komen alle mogelijk vragen aan bod inclusief de betekenis van de antwoorden.
 • Diagnostiek door palpatie. De polsdiagnose wordt hier zeer uitgebreid beschreven, hoe je deze voelt en welke kwaliteiten de pols kan hebben. Het is een van de weinige boeken die de Chinese beschrijvingen op een voor Westerlingen te begrijpen manier vertaald heeft. Overigens wordt de meridiaanpalpatie ook in dit deel beschreven.
 • Diagnostiek door horen en ruiken. Een techniek die in het Westen niet meer aangeleerd wordt, maar die verassend veel informatie geeft.
 • Uitgebreide beschrijving van de verschillende syndromen en tekens. Voor elke ervaren acupuncturist is dit een waardevol hoofdstuk. Nog wekelijks pak ik dit boek er even bij om een verdieping te krijgen van mijn diagnosestelling.
 • Gynaecologische syndromen en tekens. Veel mensen komen voor acupunctuur bij gynaecologische klachten. Bovendien kunnen symptomen bij vrouwen een heel andere achterliggende oorzaak hebben dan bij mannen.
 • Pediatrische symptomen en tekens. Omdat de energie van kinderen heel anders is dan van volwassenen heeft Maciocia hier een apart hoofdstuk aan gewijd.
 • Syndroom identificatie. Uitgebreide beschrijving van de syndromen volgens de interne organen, volgens het Qi, Xue, Yang en Yin, volgens de vloeistoffen, pathogene factoren, 6 divisies, 3 warmers, 8 principes, 12 meridianen of de 5 elementen.

Bestel ‘Diagnostiek in de Chinese Geneeskunde’ via Bol.com.

 

Diagnostiek in de Chinese Geneeskunde – Maciocia
Getagd op:    

4 gedachten over “Diagnostiek in de Chinese Geneeskunde – Maciocia

 • 25 augustus 2016 om 23:11
  Permalink

  Ik zou graag een simpel boekje vinden die het heeft over de 5 elementen en hoe deze in relatie tegenover elkaar staan/werken.
  Zodat ik al het een en ander kan begrijpen.
  Graag in klare taal.
  Heb geen zin om 110€ uit te geven aan een boek.
  Kan iemand me een boek(je) aanraden ?
  Bart.

  Beantwoorden
 • 31 maart 2020 om 10:47
  Permalink

  Ik zou graag de titel van blz 969 weten van Diagnostiek in de Chinese Geneeskunde van Maciocia. Ik heb de allernieuwste druk en dan kloppen de bladzijden niet met de voorgaande druk.

  Beantwoorden
 • 4 januari 2021 om 12:04
  Permalink

  Is er een makkelijk leesbaar boek over de chinese geneeskunde en betaalbaar?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.