De Chinese geneeskunde is ontwikkeld voor de tijd van de microscoop en de röntgen foto’s. Diagnoses werden in die tijd dan ook heel anders gesteld. Er werd gekeken naar de cliënt, gevoeld, geluisterd en zelfs geroken.

De belangrijkste vormen van diagnosestelling in de Chinese geneeskunde zijn de polsdiagnose en de tongdiagnose. Vooral in de acupunctuur wordt veel gebruik gemaakt van de polsdiagnose.

Wat is de polsdiagnose?

Bij de polsdiagnose wordt de pols gevoeld. Alleen wordt hierbij niet alleen naar de snelheid gekeken, maar vooral naar de kwaliteit van de pols. De positie van de polsslag is van belang en vooral ook hoe oppervlakkig of diep deze voelbaar is.

De polsdiagnose vertelt ons iets over de energie of Qi (spreek uit: ’tsjie’) in het lichaam.

Hoe werkt de polsdiagnose?

Zoals gezegd kijken we naar de kwaliteit van de polsslag. Om te beginnen delen we de pols in in drie posities. Als je de vingers van je hand op de slagader legt, ligt je wijsvinger net naast het kopje van je radius, dus aan de kant van je duim. Je middelvinger ligt aan de andere kant (proximaal van de radiuskop) en je ringvinger ligt daar weer naast.

De positie het dichtst bij je duim is de eerste positie, je middelvinger ligt op de tweede positie en je ringvinger op de derde positie.

Elke positie staat voor een ander deel van het lichaam en voor andere organen. (Let op: de Chinese organen beschrijven een verzameling van functies en niet een fysiek orgaan. Helaas is dit verkeerd vertaald).

De eerste positie staat voor het hoofd, de tweede voor het deel tussen het hoofd en de navel, en de derde positie staat voor het onderlichaam vanaf de navel naar beneden. In de verschillende posities worden ook andere organen weergegeven. Zo staan de posities in de linkerhand voor:

  1. Hart en Dunne Darm
  2. Lever en Galblaas
  3. Nier Yang en 3-Warmer

En de posities staan rechts voor:

  1. Long en Dikke Darm
  2. Milt en Maag
  3. Nier-Yin en Blaas

De organen die horen bij de derde positie worden betwist in de verschillende werken over de Chinese Geneeskunde. Dit is de indeling die ik na het bestuderen van verschillende bronnen en uit eigen ervaring aanhoudt.

Hoe voel je de polsdiagnose?

Je voelt de pols vanaf oppervlakkig, zodra je de huid net aan aanraakt, tot diep, waarbij je tegen het bot aandrukt. Vanaf oppervlakkig tot diep wordt in 3 delen opgedeeld. Een gezonde pols is alleen voelbaar in het middelste derde deel. De pols kan in verschillende gevallen van disbalans gevoeld worden in elke van de drie delen. In enkele gevallen zelfs in meerdere delen tegelijkertijd. Uit de polsdiagnose komt dan een bijbehorende verklaring over de toestand van de cliënt.

Zo kan een oppervlakkige pols betekenen dat het Yin te zwak is.

Een oppervlakkige pols, die ook in het middelste deel te voelen is, kan juist betekenen dat het Yin nog wel goed is, maar het Yang te sterk.

Wat zegt je pols over jou?

Wil je meer weten over wat jouw pols over jouw energiebalans zegt? Laat je dan consulteren door een acupuncturist bij jou in de buurt. Let wel op of de acupuncturist aangesloten is bij een goede beroepsvereniging zoals de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur.

In Alkmaar kun je bij Acupunctuur Bas van Pelt terecht voor een gratis kennismakingsgesprek. Ik ben gespecialiseerd in stress, stressgerelateerde klachten, hoofdpijn en migraine.

Polsdiagnose in de Chinese geneeskunde
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.