In de Chinese Geneeskunde wordt op een andere manier naar het lichaam gekeken dan in de Westerse Geneeskunde. Een van de verschillen is dat de Chinese geneeskunde er van uit gaat dat het hele lichaam bestaat uit energie. En dat de balans of disbalans in deze energie in het hele lichaam terug te vinden is. je kunt deze balans dus ook beoordelen via de tongdiagnose.

Omdat alles met elkaar in verbinding staat, kun je aan de hand van een klein deel van het lichaam al een diagnose stellen voor het hele lichaam. De polsdiagnose en de tongdiagnose zijn daarin de belangrijkste vormen.

Het mooie van de tongdiagnose is dat deze heel duidelijk het interne weergeeft. Je ziet precies wat er diep in het lichaam plaatsvindt. Niet alleen de oppervlakkige energie, maar ook de diepere agen zijn zichtbaar in de tong. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Hart-Qi en de Nier-Qi.

Verschil Tongdiagnose en Polsdiagnose

Het grote verschil tussen de tong en de pols, is dat de pols direct kan veranderen, waar de tong pas na 24 uur veranderd.

In de acupunctuur zie je dat bij elke naald die je zet de pols anders aanvoelt. De tong daarentegen blijft gelijk. Het voordeel hiervan is dat je aan de pols direct merkt wat het resultaat van je behandeling gaat worden. En de tong geeft de basispositie aan waarmee iemand binnenkwam.

Wat zegt de tong over jou?

We kijken naar de vorm van de tong, de vochtigheid, de kleur en het beslag.

De verschillende delen zijn verbonden met de verschillende organen. Zo is de punt verbonden met het Hart, meteen hierachter zitten de Longen, het midden is verbonden met de Maag en de Milt en achterin zitten de Nieren. Voor de duidelijkheid, dit zijn de Chinese organen, niet de Westerse.

Een rood tonglichaam staat voor hitte, paars staat voor stagnatie van Qi, bleek staat voor koude of zwakte. Een gezonde tong is mooi roze.

Het gaat te ver om hier de hele tong uit te leggen. Wil je meer weten dan kun je via deze link een e-book downloaden over de tongdiagnose in de Chinese Geneeskunde.

Meer weten?

Wil je weten hoe jouw balans is? Ga dan niet zelf je tong beoordelen, maar ga naar een acupuncturist die hierin gespecialiseerd is. En bij twijfel over hoe je je voelt raad ik je aan om altijd ook bij je huisarts langs te gaan.

Tongdiagnose in de Chinese Geneeskunde
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.